uitbouw voorkant

Prefab aanbouw

Een prefab aanbouw is een aanbouw die gedeeltelijk of geheel in een productiehal wordt gebouwd, in plaats van dat het werk op locatie gebeurt. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd, voorspelbare kosten en vaak zelfs betere kwaliteit dan traditionele bouw. Een prefab aanbouw biedt zo een slimme, snelle en betaalbare oplossing voor het realiseren van een droom aanbouw. Op deze pagina leggen we alles uit wat je moet weten over een prefab aanbouw, van de voor- en nadelen tot de benodigde vergunningen en het onderhoud.

Wat is een prefab aanbouw?

Een prefab aanbouw is een aanbouw die grotendeels of volledig vooraf wordt gebouwd en dan pas bij de woning wordt samengesteld of geplaatst. De betekenis van “prefab” is prefabricage, een term geleend uit het Engels. Doordat veel werk op een werkplaats gebeurt, zal de bouwtijd versnellen en kan een constantere kwaliteit worden geboden.

Er zijn verschillende vormen van prefab bouwen van een uitbreiding aan de woning. Sommige partijen produceren alle prefab elementen en zetten deze pas op locatie in elkaar. Dit bespaart wat tijd, maar betekent alsnog de nodige overlast. Het bouwen en in elkaar zetten op locatie duurt dan zo’n 2-4 weken.

vrijstaande woning

Bij De Prefabriek pakken we het efficiënter aan. Wij bouwen de volledige aanbouw onder perfecte omstandigheden in onze fabriek. Wanneer deze helemaal in elkaar gezet is, transporteren we de aanbouw met speciaal materieel naar de woning. In 3 dagen tijd plaatsen we de aanbouw en zetten we alle puntjes op de ‘i’. Inclusief de voorbereidingsfase, zoals de geveldoorbraak, zijn we zo in totaal maar 5 dagen bij jou in de weer.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een prefab aanbouw?

De voordelen en nadelen van een prefab aanbouw zijn een combinatie van een kortere bouwtijd en voorspelbare kosten versus minder flexibiliteit in het design en soms beperkingen bij plaatsing. Hieronder is een lijst met voordelen en nadelen van een prefab aanbouw.

Voordelen van een prefab aanbouw

  • Geen langdurige overlast en troep in en rondom het huis
  • Bouwtijd korter dan een traditionele aanbouw
  • Gemiddeld lagere kosten door een efficiënt bouwproces (minder faalkosten)
  • Constantere kwaliteit
  • Niet afhankelijk van weersomstandigheden
  • Transparante prijzen; geen verborgen kosten of een kostenplanning die uit de hand loopt

Nadelen van een prefab aanbouw

  • Meer standaardopties in de ontwerpfase
  • Minder flexibiliteit in aanpassingen tijdens het bouwproces
  • Ingewikkelder om bovenop een bestaande verdieping te plaatsen
  • Mogelijke beperkingen bij een fors grotere aanbouw

Het prefab aanbouwproces

Voor een nieuwe aanbouw bestaat het prefab aanbouw proces uit 3 fases:

ontwerptool

Ontwerpfase

Je gaat zelf aan de slag met onze ontwerptool of bezoekt direct onze showroom om je wensen te bespreken en een ontwerp op te stellen. Er zijn hierbij veel opties voor maatwerk.

inmeten

Bouwfase

Nadat de offerte is goedgekeurd komen we langs om alles in te meten. Vervolgens begint het bouwen in onze werkplaats.

plaatsen

Montagefase

De montage vindt normaal binnen 5 dagen plaats op de bouwplaats. Voor een goede voorbereiding doen we op dag 1 de geveldoorbraak en op dag 2 het graaf- en grondwerk. Hierna komt op dag 3 je prefab aanbouw in stijl aan met speciaal materieel en wordt deze geplaatst aan de woning. Op dag 4 en 5 werken we de buiten- en binnenzijde af.

aanbouw zijkant

Wat kost een prefab aanbouw?

Een prefab aanbouw kost gemiddeld tussen de €3.500 en €4.500 per m2 wanneer de aanbouw in een werkplaats kant-en-klaar wordt gebouwd. De uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren zoals de afwerking, gebruikte materialen en aanvullende opties zoals zonnepanelen op de prefab uitbouw. Ook de locatie van de woning kan een rol spelen in meerkosten, vanwege de kosten voor het transport.

Waarom een prefab aanbouw bij De Prefabriek?

Een prefab aanbouw bij De Prefabriek biedt zekerheden in prijs, kwaliteit en service (plaatsing binnen 5 dagen!).

Prijs

Een prefab aanbouw is niet altijd goedkoper dan een traditionele aanbouw. Wel biedt onze prefab aanbouw standaard grote voordelen als het gaat om de kosten. Zo is er een garantie van een transparante prijsstructuur. Je gaat akkoord met een offerte waar geen verborgen kosten in zitten. Een traditionele aanbouw laten plaatsen leidt soms tot vervelende verrassingen, zoals uitstel door weersomstandigheden of een onbetrouwbare aannemer, waardoor het uiteindelijke prijskaartje hoger uitvalt.

Kwaliteit

Prefab bouwen kan kwalitatief minder zijn wanneer tijdens de uitvoeringsfase de kantjes er vanaf worden gelopen of goedkope materialen worden gebruikt. Bij De Prefabriek garanderen we echter hoogwaardige kwaliteit. We voeren alles zelf uit in een gecontroleerde omgeving en gebruiken hierbij de beste materialen. Ook maken we geen gebruik van onderaannemers tijdens het productieproces en de montage, waardoor we alles in eigen hand hebben.

Service

Plaatsing van jouw aanbouw in 5 dagen is een natuurlijk een belangrijk onderdeel van onze service. Maar onze service reikt verder dan dat. Onze adviseurs nemen de tijd om samen met jou een ontwerp vast te stellen dat aan je wensen voldoet. Rondom het plaatsen van de aanbouw word je ook stap voor stap begeleid. Daarnaast denken we graag mee bij speciale wensen of omstandigheden.

Veelgestelde vragen over prefab aanbouw

Duurzaamheid & isolatie

Prefab aanbouw is vaak duurzamer dan traditionele bouw. Ons prefab productieproces is een duurzame oplossing waarbij we efficiënt werken en minder transportbewegingen nodig zijn voor materialen. Vergeleken met traditionele bouwmethodes bespaar je in totaal gemiddeld 26% aan CO2 uitstoot.

Een aanbouw van De Prefabriek beschikt standaard over een +++ isolatiewaarde dankzij de prefab-geïsoleerde systeemvloer (Rc 4,5 m²K/W), geïsoleerde wanden (Rc 5,25 m²K/W) en een dak met een stalen balklaag (minstens 6,3 m²K/W). Ook zijn er andere isolatie- en verduurzamingsmogelijkheden, van HR+++ ramen in de pui tot zonnepanelen op het dak.

Vergunningen & bouwtekening

Een prefab aanbouw kan vergunningsvrij geplaatst worden wanneer de aanbouw niet meer dan 4 meter diep de tuin in gaat en minstens 50% van de tuin onbebouwd blijft. Ook kan er geen sprake zijn van een beschermd stadsgezicht of een monumentaal pand. Een standaard uitbouw bij De Prefabriek voldoet aan de richtlijnen voor een vergunningsvrije aanbouw.

Ja, een bouwtekening is altijd nodig bij een aanbouw, of het nu gaat om prefab bouw of traditionele bouw. Bij De Prefabriek zorgen wij voor de bouwtekening. Je hoeft dus niet nog apart een architect in te schakelen voor de bouwtekening, naast een aannemer om de aanbouw te realiseren.

Onderhoud en aanpassingen

Bij normaal onderhoud doet jouw prefab aanbouw gemiddeld genomen niet onder voor dat van een standaard huis. Ook geeft De Prefabriek garanties op de afgeleverde aanbouw, waaronder de constructie (10 jaar), het beslag (3 jaar), kozijnbeglazing (10 jaar), bouwkundig werk (10 jaar) en alle elektrische elementen/installatiewerk (2 jaar).

Ja, een prefab aanbouw kan later ook worden aangepast. Hoe makkelijk aanpassingen uit te voeren zijn, is afhankelijk van de grootte van de uitbouw en welke materialen zijn verwerkt (zo is er een verschil tussen prefab bouw met beton en houtskeletbouw).

Tuinkamer aanbouw 4

Klaar voor je nieuwe ruimte?

Prefab aanbouw is de slimme keuze voor wie snel, betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig wil uitbreiden. Of je nu droomt van een royale woonkamer, een extra slaapkamer, of een perfecte thuiswerkplek – prefab maakt het mogelijk. Zonder maandenlange overlast, zonder financiële verrassingen, en met een resultaat waar je jaren plezier van hebt.

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Laten we samen kijken wat we voor je kunnen betekenen. Een vrijblijvend gesprek kost niks, maar kan wel het begin zijn van je droomaanbouw.

Ontwerp je aanbouw