Aanbouw klein@4x

Aanbouw financieren & subsidies

Er zijn verschillende opties in Nederland om je aanbouw te financieren, waaronder het verhogen van je hypotheek en het afsluiten van een bouwdepot. Ook kun je profiteren van subsidies van de overheid, vaak voor duurzame elementen. Deze kunnen de kosten van een aanbouw gedeeltelijk dekken. Op deze pagina vind je een overzicht van de financiële mogelijkheden om een aanbouw of uitbouw te realiseren.

Hoe kun je een aanbouw financieren?

Je kunt een aanbouw financieren met een hypotheek, bouwdepot of een lening. Deze drie opties hebben elk voor- en nadelen. Zo zal een lening voor aanbouw meestal duurder zijn dan een hypotheek verhogen, maar zijn de voorwaarden voor een persoonlijke lening soms makkelijker dan bij een hypotheek verhogen. Daarnaast is er vanaf 1 juli 2025 de optie om 10% van je pensioen direct op te nemen wanneer je met pensioen gaat. Grote uitgaven zoals een aanbouw financieren kun je zo zonder extra kosten doen.

Enkele opties voor het financieren van je aanbouw zijn:

  1. Verhogen van je hypotheek
  2. Bouwdepot
  3. Persoonlijke lening
  4. Deel van je pensioen opnemen
Tuinkamer aanbouw 4

1. Uitbouw financieren met verhogen van hypotheek

Je bestaande hypotheek verhogen is een populaire en voordelige optie voor het financieren van een aanbouw. Dit kan op twee manieren. Als er ruimte is binnen je huidige hypotheek, kun je deze ophogen. Dit heet een onderhandse verhoging. Je leent zo een extra bedrag tegen gunstige voorwaarden. Houd er rekening mee dat je wel nog aansluitkosten moet betalen.

De andere optie is een tweede hypotheek. Als je een tweede hypotheek afsluit, neem je een extra hypotheekdeel op tegen de waarde van je woning. In de praktijk betekent dit dat je overwaarde moet aantonen door een nieuwe taxatie, of moet bewijzen dat je huis meer waard wordt door de verbouwing. Je hebt dan zowel aansluitkosten als taxatiekosten.

2. Bouwdepot

Een bouwdepot is een manier om je aanbouw direct te financieren bij de aankoop van je huis. Het is een aparte rekening die je samen met je hypotheek afsluit. Het geld voor de aanbouw of uitbouw wordt door je hypotheekverstrekker op de rekening gestort. Met deze lening voor aanbouw of uitbouw kun je rekeningen betalen aan aannemers en andere kosten voor de verbouwing.

De hoogte van het bouwdepot mag samen met je hypotheek maximaal 100% van de waarde van je huis zijn. Maar omdat de waarde ervan door de verbouwing hoger wordt, kun je in de praktijk meer geld lenen bij je hypotheekverstrekker dan met een standaard hypotheek. Wel moet je hiervoor een extra taxatie laten uitvoeren. Het voordeel van een bouwdepot is dat je alleen rente betaalt over het opgenomen deel van de lening. Ook staat de (relatief voordelige) rente vast.

Mantelzorgwoning na overlijden 4

3. Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening aanvragen is een snelle en flexibele manier voor een aanbouw of uitbouw financieren. Je sluit dan een directe lening af bij een bank of kredietverstrekker. Hiervoor hoef je geen taxatie te doen en wordt niet gekeken naar de ruimte binnen je bestaande hypotheek. Een andere interessante leenvorm voor een verbouwing is doorlopend krediet. Je leent dan flexibel en betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Dit is vooral handig wanneer je nog niet weet hoeveel de aanbouw of uitbouw precies zal kosten.

Erker aanbouwen 6

4. Deel van je pensioen opnemen

Je kunt je pensioen gebruiken voor het financieren van een aanbouw of uitbouw. Vanaf 1 juli 2025 mag je maximaal 10% van je pensioen direct opnemen wanneer je met pensioen gaat, volgens de nieuwe Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen. Dit bedrag kun je helemaal vrij besteden of investeren, waaronder dus voor het financieren van je verbouwing. Je hoeft dan geen taxatiekosten of rentekosten te betalen. Wel daalt je maandelijkse pensioen.

Subsidies en andere financiële regelingen

In Nederland zijn verschillende subsidies en andere financiële regelingen beschikbaar voor een aanbouw. De hoogte van deze subsidies varieert per gemeente. Ook worden sommige subsidies niet in elke gemeente aangeboden.



Houd ook rekening met voordelen bij de Belastingdienst. Een uitbouw of aanbouw valt namelijk onder woningverbetering, net als verduurzaming of onderhoud. Daarom kun je de rente van een persoonlijke lening voor 100% aftrekken in box 1.

Enkele subsidies en andere financiële regelingen voor een aanbouw zijn:

  • Groen dak subsidie: Veel gemeentes, waterschappen en provincies bieden subsidie aan voor de aanleg van een groen dak op je aanbouw. De hoogte van de subsidie kan oplopen tot €40,- per m2. Vanaf 1 maart 2025 begint de aanvraagprocedure voor deze subsidie.
  • Btw-teruggave bij verduurzaming: Voor een aanbouw kun je de btw (gedeeltelijk) terugvragen wanneer het de woning duurzamer maakt, bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen op je aanbouw.
  • Gemeentelijke subsidies: Sommige gemeenten bieden financiële ondersteuning voor woningverbetering of voordelige leningen, zoals de Stimuleringsregeling. Check altijd de mogelijkheden bij jouw gemeente.
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO): Woningaanpassingen voor senioren en mensen met een fysieke beperking, zoals een zorgunit of mantelzorgwoning, komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO of Wet langdurige zorg (WLZ).

Waarde vermeerderen?

Er zijn veel opties beschikbaar om je aanbouw te financieren of de kosten te verlagen, maar ook zonder subsidie verdient een aanbouw zichzelf snel terug. Een woning ná verbouwing is namelijk veel meer waard. Met onze calculator kun je zelf berekenen hoeveel jouw huis in waarde zal stijgen.

Ontwerp nu jouw aanbouw
Postcode en huisnummer
Straatnaam, Plaats
Grootte van je aanbouw
Diepte (cm)
Lengte (cm)
24m2
Meerwaarde:
€0
Ontwerp je aanbouw