Aanbouw isoleren: dit zijn de mogelijkheden
Je aanbouw isoleren is een goed idee. Zo kun je op je energierekening besparen en verhoog je het wooncomfort van je huis. Het liefst plaats je natuurlijk direct een geïsoleerde aanbouw. Maar ook als er al een oude aanbouw staat die nog niet aan de moderne eisen voldoet, zijn er verschillende mogelijkheden om je aanbouw te isoleren. In deze blog zetten we de beste opties voor je op een rij.
Waarom investeren in isolatie van je aanbouw?
Temperatuur reguleren:
In een geïsoleerde aanbouw houd je de warmte ‘s winters beter vast en blijft het ‘s zomers juist langer koel.
Energieverbruik verminderen:
In een geïsoleerde aanbouw houd je de warmte ‘s winters beter vast en blijft het ‘s zomers juist langer koel.
Geluid dempen:
Goede isolatie dempt het geluid van buiten, waardoor je aanbouw een rustige en ontspannende ruimte wordt.
Spullen beschermen:
Isoleren van je uitbouw helpt ook je spullen te beschermen tegen vocht en extreme temperaturen.
Beter energielabel:
Het vernieuwen van een buitenmuur met een betere isolerende wand heeft ook een positief effect op de gehele waarde van je huis. Hierdoor krijg je een beter energielabel.
Mogelijkheden het isoleren van een uitbouw
Een bestaande uitbouw isoleren kan op verschillende manieren. Denk daarbij aan het toepassen van pir-platen, het plaatsen van nieuwe kozijnen, of het aanleggen van een groen dak. We gaan de verschillende opties hieronder één voor één af.
PIR-platen
PIR staat voor ‘polyisocyanuraat’. Deze platen zijn gemaakt van een soort hardschuim isolatie. Ze worden meestal gebruikt in commerciële en industriële toepassingen, maar lenen zich ook prima voor gebruik in huizen met een aanbouw. Daar kun je ze plaatsen voor de dichte wanden.
Glaswol/steenwol
Ook glaswol of steenwol wordt veel gebruikt om een aanbouw te isoleren. Het materiaal wordt gemaakt uit zand en glas en heeft een hoge isolatiewaarde. De impact op het milieu is bovendien erg laag, waardoor het extra duurzaam is. Je kunt glaswol tegen de dichte wanden bevestigen met latjes.
Kozijnen
Een andere manier om jouw uitbouw te isoleren is door oude ramen en kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen en hoogrendementsglas (minimaal HR++) of triple glas. Dit type glas laat amper kou door en zorgt daardoor voor een perfect binnenklimaat.
Spouwmuurisolatie
Verder kun je denken aan spouwmuurisolatie. Dit kan alleen als jouw aanbouw spouwmuren heeft: daarbij zijn er twee muren naast elkaar geplaatst met ongeveer 8 centimeter ertussen. Die ruimte kun je opvullen met speciaal isolatiemateriaal om de kou buiten te houden.
Dakisolatie aanbouw
Via het dak gaat altijd de meeste warmte verloren. Daarom is ook dakisolatie heel belangrijk als je je aanbouw gaat isoleren. Bij ons is elke aanbouw voorzien van een platdak, wel zo makkelijk om zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant te isoleren.
Groen dak
Daarnaast kun je denken aan een groen dak met sedumplantjes en olivijn dakgrind. Waar de sedumplantjes veel vocht opnemen in hun bladeren, houdt het dakgrind de planten van de kant af. Een groen dak vormt niet alleen een isolerende laag, het verbetert ook de waterafvoer én de luchtkwaliteit.
Nadelen van isolatie
Een van de belangrijkste nadelen van het isoleren van je aanbouw is dat de verwarming van een woning kan bemoeilijken. Dit komt omdat isolatie werkt door warmte vast te houden in een ruimte. In een uitbouw kan dit betekenen dat de warmte van het huis de uitbouw niet kan bereiken, waardoor deze koud en oncomfortabel wordt.
Daarnaast is het vaak zo dat je een aantal centimeters aan ruimte voor moet opgeven. Bij het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant, moet je vaak isolatiemateriaal bevestigen en de wanden opnieuw afwerken. Ook moet je goed opletten dat de geïsoleerde aanbouw nog wel goed kan ventileren, anders liggen vochtproblemen op de loer.
Laat je adviseren over de beste mogelijkheden voor het isoleren van jouw aanbouw. Neem contact op met een van onze experts.
Wat is de isolatiewaarde van een aanbouw?
Je kunt flink geld besparen door in één keer een goed geïsoleerde aanbouw te plaatsen. Een aanbouw van De Prefabriek beschikt standaard over een +++ isolatiewaarde dankzij de prefab-geïsoleerde systeemvloer (Rc 4,5 m²K/W), geïsoleerde wanden (Rc 4,9 m²K/W) en een dak met een stalen balklaag (6,0 m²K/W). Maar ook eventuele HR+++ ramen in de pui en de lichtstraat dragen bij aan een betere isolatiewaarde. Daarmee voldoen we ruimschoots aan de aanbevolen isolatiewaardes, zoals die zijn vastgelegd in het bouwbesluit uit 2021.
Kosten aanbouw isoleren
Met onze online configurator kun je bovendien precies zien hoeveel zo’n geïsoleerde aanbouw kost. Bij elke optie die je aan- of uitklikt zie je het totaalbedrag veranderen. Qua extra isolatiemogelijkheden kun je hier bijvoorbeeld denken aan het toepassen van een groen dak of vloerverwarming. Voor isolatiemogelijkheden die in de ontwerptool niet worden weergegeven, mag je contact met ons opnemen via 020-3317470 of info@deprefabriek. Je bent ook van harte welkom in onze showrooms in Amsterdam of Elshout. Als je een afspraak wilt maken in Elshout dan kun je ons bellen of mailen.
Geïsoleerde aanbouw in 5 dagen
Wist je dat we maar 5 dagen nodig hebben om jouw geïsoleerde aanbouw te plaatsen? Wij bereiden de aanbouw helemaal volgens jouw ontwerp voor in onze fabriek en kunnen deze vervolgens kant-en-klaar aan je woning plaatsen. Zo beperken we de overlast van de bouwwerkzaamheden en kun jij extra snel genieten van je extra woonruimte. Meer weten? Bekijk hier onze werkwijze!