|

Hoeveel m2 mag ik bouwen zonder vergunning?

Als het gaat om het uitbreiden van je woning is het krijgen van een vergunning belangrijk zodat je zeker weet dat alles in orde is. Maar wist je dat er bepaalde grenzen zijn aan hoeveel je kunt uitbreiden zonder een vergunning nodig te hebben? Dus voordat je aan een bouwproject begint, moet je bij je gemeente nagaan of je uitbreidingsplannen binnen de toegestane grenzen vallen. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot hoge boetes of zelfs tot afbreken van het project.

Grootte van een vergunningsvrije aanbouw

Vergunningvrije uitbreidingen, ook wel gelijkvloerse aanbouwen genoemd, kunnen ruimte en waarde aan je huis toevoegen zonder het gedoe van het verkrijgen van een vergunning. De grootte van deze uitbreidingen is echter beperkt om het oorspronkelijke karakter en uiterlijk van het huis te behouden. De maximaal toegestane grootte van een vergunningsvrije aanbouw hangt af van het type woning en de locatie. Landelijk geldt de volgende regel: je mag tot 4 meter uitbouwen mits 50% van de tuin onbebouwd blijft en niet in een beschermd stadsgezicht ligt of een monumentaal pand is. Check dit altijd bij jouw gemeente. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te proberen buiten deze grenzen te bouwen, kan dat leiden tot boetes of zelfs gerechtelijke vervolgstappen. Zorg er dus voor dat je voordat je aan een bouwproject begint, de voorschriften voor vergunningsvrije uitbreidingen controleert en naleeft.

Waar mag ik aanbouwen?

In het algemeen is voor elke aanbouw of nieuwbouw een vergunning nodig. Er zijn echter enkele soorten projecten die zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd. Vergunningvrije uitbreidingen zijn verplaatsbare constructies zoals schuurtjes en tuinhuisjes, en bepaalde verbeteringen aan omheiningen en opritten. Houd bovendien rekening met eventuele richtlijnen van verenigingen van huiseigenaren die beperkingen kunnen opleggen aan soorten gebouwen of specifieke esthetiek voor het gebied. Door deze stappen te volgen kun je succesvol plannen en bouwen op je eigendom zonder tegen mogelijke juridische problemen aan te lopen.

Regels uitbouw voor- en achterkant woning

Voor uitbouwen aan de voorkant van het pand is een vergunning nodig voor elke toegevoegde vierkante meter van meer dan 3 meter, behalve als de uitbouw geheel uit glas bestaat of niet hoger is dan 40 centimeter. Het is altijd verstandig om de plaatselijke bouwautoriteiten te raadplegen voordat je aan een bouwproject begint, om er zeker van te zijn dat je alle noodzakelijke voorschriften volgt. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot dure boetes en mogelijk zelfs tot de noodzaak om een deel van je voltooide uitbouw af te breken. Blijf op de hoogte en blijf binnen de regels om mogelijke kopzorgen in de toekomst te voorkomen.

Aanbouw bloemendaal 0065 klein formaat 23


Denk aan de buren

Bouwen aan je huis kan een spannend project zijn, maar het is belangrijk om bij het plannen van je uitbouw rekening te houden met je buren. Voordat je met de bouw begint, moet je bij je gemeente nagaan of er geen vergunning nodig is en of de uitbouw niet in strijd is met de bestemmingsplannen. Zorg er ook voor dat je je buren informeert over het project en hen op de hoogte houdt van veranderingen of aanpassingen die hen zouden kunnen treffen, zoals het geluidsniveau of het parkeren.

Al met al is het dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar je specifieke klus. Als achteraf blijkt dat je geen juiste vergunning hebt, loop je de kans dat het gebouw gesloopt moet worden. Dit kan veel kosten met zich meebrengen. Door vooraf goed te informeren voorkom je deze extra kosten!

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten