|

De voordelen van zonnepanelen op uw uitbouw

Een uitbouw is over het algemeen geschikt om zonnepanelen op te leggen. Dat is een mooie gelegenheid om zowel milieuvriendelijk bezig te zijn als om kosten te besparen. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Voordat je zonnepanelen gaat plaatsen moet je een aantal dingen onderzoeken, bijvoorbeeld of het dak sterk genoeg is om de panelen te dragen. Bij een plat dak moet er bovendien een constructie gemaakt worden omdat de panelen enigszins schuin moeten liggen. Een installateur zal altijd eerst checken of dat kan.
Je kunt bij het ontwerp van de uitbouw al rekening houden met de plaatsing van zonnepanelen. Wij kunnen advies geven over het materiaal en de constructie die nodig is, zodat je vooraf al zeker weet dat het goed zit.
De ligging van de uitbouw is belangrijk voor de opbrengst. Als de uitbouw aan de zuidkant ligt, zal je meer energie opwekken omdat de zon vanuit het zuiden schijnt. Met een ligging naar het noorden is de opbrengst veel lager.

Voordelen voor het milieu

De zon is een energiebron die geen klimaatproblemen veroorzaakt. Voor de energie die je opwekt met zonnepanelen hoeft er geen olie of gas meer te worden gebruikt. Zonnepanelen helpen om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen. 

Voordelen voor de portemonnee

Je kunt de opgewekte zonne-energie terug leveren aan de energieleverancier. De aanschaf van zonnepanelen kost geld, maar dat verdien je in de loop van de jaren terug. Je krijgt geld van de leverancier voor de terug geleverde energie, waardoor de energierekening lager wordt. 

Bijkomend voordeel: je huis wordt meer waard

Als je het huis verkoopt, krijgt de nieuwe eigenaar de zonnepanelen erbij. Hij verdient daardoor direct extra geld. Jij hebt eerst de zonnepanelen gekocht, waar hij na de verkoop voordeel van heeft. Een hogere verkoopprijs is daarom op zijn plaats.

Subsidie?

Tot een aantal jaren geleden kreeg je subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Dat was een regeling van de landelijke regering. Dit is voorbij, al kun je in sommige gemeenten nog wel een vorm van subsidie krijgen. Het loont de moeite om bij je eigen gemeente vooraf na te vragen wat de plaatselijke regelingen zijn. 
Een ander landelijk financieel voordeel geldt nog wel. Je kunt namelijk de btw van de gekochte panelen terugvragen bij de jaaropgave van de belastingdienst. De btw is ongeveer een zesde deel van de betaalde prijs. Hierdoor bespaar je honderden euro’s op de aanschaf. 

Wat zijn de kosten en wanneer heb je ze terugverdiend?

De kostenposten zijn:

  • De koop van de panelen. 
  • De kosten voor het leggen. Je kunt de panelen zelf leggen, maar het is beter om een installateur in te schakelen. Je mag niet het risico lopen dat de panelen verkeerd worden aangesloten op het netwerk of dat er te weinig stroom opgewekt wordt doordat de panelen op een slechte manier zijn neergelegd.
  • De omvormer in de meterkast. De stroom die van de panelen komt is geen 220 volt. Dat moet wel gebeuren om te zorgen dat de stroom op het netwerk gebruikt kan worden. Dat gebeurt via een omvormer die in de meterkast geplaatst wordt.


Het wordt steeds lastiger te berekenen wanneer je de kosten terugverdiend hebt. Tot 2024 geldt de salderingsregeling. Hierbij krijg je voor teruggeleverde stroom dezelfde prijs als voor stroom die je inkoopt. Voor elke opgewekte kwh krijg je de marktprijs. Bij de verkoop van energie aan de leverancier verdien je een flink bedrag.
Vanaf 2025 verandert dit. Tussen 2025 en 2030 geldt een overgangsregeling naar een nieuw systeem.
Vanaf 2031 geldt dit nieuwe systeem voor alle opgewekte stroom. Dit systeem komt er op neer dat je voor de opgewekte stroom niet meer de marktprijs krijgt, maar alleen nog een terugleververgoeding. Die vergoeding is een stuk lager dan de marktprijs. De aanleg van zonnepanelen blijft rendabel, zoals een berekening van milieucentraal aangeeft. Je verdient de aanschaf nog steeds terug, maar het duurt langer voordat je het complete bedrag terugverdiend hebt. Voor een uitgebreide uitleg over de nieuwe situatie kun je hier informatie vinden.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten