|

Een houten uitbouw vs. een stenen aanbouw. Wat is het verschil?

Ben je toe aan wat extra ruimte en comfort bij jouw woning? Dan is een aanbouw de perfecte oplossing. Of je nu op zoek bent naar een verruiming van de keuken (bijvoorbeeld met een bijkeuken) of de woonkamer wilt verlengen, een aanbouw biedt de uitkomst. Er zijn drie soorten uitbouw types mogelijk: een houten aanbouw, een stenen aanbouw en een staalframe aanbouw. Het is natuurlijk belangrijk dat het type aanbouw goed past bij de woning. Daarom leggen we hieronder graag de verschillen uit tussen een houten of stenen aanbouw en gaan we verder in op de kosten hiervan. Wil je meer weten over het gebruik van een staalframe aanbouw en de voordelen daarvan? Lees hierover meer in onze blog over staalframe bouw.

Voor- en nadelen houten aanbouw

Houten aanbouw, ook wel houtskeletbouw genoemd, is een steeds meer voorkomende bouwmethode. Dit is niet zo gek, omdat een houten aanbouw in veel gevallen stijlvoller oogt dan een gemetselde aanbouw. Door de lichte manier van bouwen vallen de kosten van een houten aanbouw bovendien vaak lager uit dan bij een stenen aanbouw. De voornaamste voordelen van een houten aanbouw zijn:

  • Een goedkopere bouwmethode: op locatie werken is duurder dan in een fabriek. Een houten aanbouw wordt vooraf al klaargemaakt in de fabriek, waardoor alle benodigde middelen direct beschikbaar zijn en de bouw een stuk sneller gaat.
  • Duurzaamheid: een houtskeletbouw is duurzamer dan de traditionele manier van bouwen via stenen. De productie stoot namelijk minder CO2 uit en is het energieverbruik een stuk lager. Er wordt zelfs meer CO2 opgenomen dan uitgestoten bij een houten gebouw.
  • Goede isolatie: een houten aanbouw is goed isolerend en je kunt er hoge isolatiewaarden mee behalen. De isolatie zit al in de houten elementen zelf gebouwd, waardoor de houten wanden een stuk minder dik zijn dan stenen wanden.
  • Brandveilig: een houtskeletbouw is zeer brandveilig. Dit komt doordat hout een langere reactietijd heeft en een hogere temperatuur nodig heeft om te kunnen ontbranden.
  • Flexibel: een houten aanbouw is makkelijker aan te passen in de toekomst dan een stenen aanbouw.

Er zijn ook een aantal nadelen van een houten aanbouw:

  • Schimmel: een houten aanbouw moet zorgvuldig worden uitgevoerd, omdat er bij onzorgvuldigheid rot of schimmel in het hout kan komen. Hierdoor wordt de aanbouw zwak. Let er dus op dat er geen vocht bij het hout komt.
  • Lager accumulerend vermogen: door de goede isolatie heeft een houten aanbouw minder tijd nodig om op te warmen. Een bijkomend nadeel hiervan is wel dat de temperatuur in de zomer al snel hoog oploopt. Dit kun je wel makkelijk voorkomen door zonwering te gebruiken of voldoende ventilatie toe te passen.
  • Minder akoestiek: het akoestische vermogen is bij een stenen aanbouw beter dan bij hout. Dit komt doordat er minder geluidsoverdracht is bij een robuuste stenen wand. Een houten wand heeft minder massa en is dus lastiger om geluiddicht te krijgen.

Voorbeeld houten aanbouw

Scherm­afbeelding 2023 02 14 om 15.47.01

Voor- en nadelen stenen aanbouw

Een stenen aanbouw is de traditionele manier van bouwen. Er wordt dan gemetseld met stenen. Over het algemeen is dit wat duurder dan een houten aanbouw. Toch kiezen nog steeds veel mensen voor de traditionele bouwmethode in plaats van hout. We hebben hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van een stenen aanbouw opgesomd:

  • Sterk: een stenen aanbouw is sterk en gaat voor een lange tijd mee.
  • Geluiddicht: stenen wanden hebben een goed akoestisch vermogen. Er zal minder geluidsoverdracht plaatsvinden bij een stenen wand dan bij een houten wand. Hierdoor zal een stenen aanbouw beter geluiddicht zijn dan een houten aanbouw. 
  • Goede isolatie: stenen houden zelf veel warmte vast, waardoor de woning niet snel zal afkoelen.
  • Weinig onderhoud nodig: in tegenstelling tot een houten aanbouw, heeft een stenen aanbouw weinig onderhoud nodig. Er hoeft bijvoorbeeld geen hout te worden geverfd of houtrot te worden opgeknapt. 
  • Meer isolatiemogelijkheden: er zijn een stuk meer opties om stenen muren warm te houden in de winter.

Er zijn ook een aantal nadelen van een stenen aanbouw:

  • Arbeidsintensiever: een stenen aanbouw gebeurt op locatie, waardoor er niet altijd de geschikte middelen aanwezig zijn. Ook is het zwaarder werk om een stenen aanbouw te maken (door het metselen) dan een houten aanbouw. Hierdoor kan de bouw wat langer duren.
  • Goede fundering nodig: stenen zijn een stuk zwaarder dan hout, waardoor er een degelijke fundering nodig is. 
  • Hoger energieverbruik: bij de verwarming van een stenen aanbouw nemen de wanden een groot deel van de warmte op. Er moet dus meer energie worden gebruikt om het warm te krijgen binnen.

Hogere kosten: de kosten van een stenen aanbouw zijn over het algemeen hoger dan bij een houten aanbouw.

Voorbeeld stenen aanbouw

uitbouw

Iedere bouwmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk type aanbouw voor jouw woning het beste is hangt er onder andere vanaf aan welke voor- en nadelen je het meeste waarde hecht, en welk uiterlijk beter in de smaak valt. Heeft u hulp nodig bij de aanbouw? Wij helpen je graag! We bieden bouwoplossingen op maat aan en hebben inmiddels al meer dan 425 projecten succesvol mogen afronden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en maak een afspraak om een kijkje te nemen in onze showroom. Liever zelf een aanbouw ontwerpen? Dat kan met behulp van onze configurator.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten