|

Vergunningsvrij uitbouwen? Waar moet je op letten?

Als je zonder te veel gedoe een aanbouw aan jouw huis wil laten bouwen, is vergunningvrij uitbouwen een goede oplossing. Dat scheelt veel tijd, energie en ook kosten. Het is hierbij wel belangrijk dat je voldoet aan alle eisen voor vergunningvrij uitbouwen. Hieronder delen we de belangrijkste voorwaarden waar je op moet letten.

Aanbouw

Afmetingen voor een vergunningsvrije uitbouw

Voor het vergunningvrij bouwen van jouw aanbouw, moet je als eerste berekenen hoeveel vierkante meters je vergunningvrij op jouw achtererfgebied mag aanbouwen. Voor de grootte van het bebouwingsgebied bereken je jouw gehele erf oppervlakte en haal je hier de grootte van de oorspronkelijke bouw vanaf (in vierkante meters). Hoe groot je dan mag bouwen is gaat als volgt:

• Een bebouwingsgebied van 100 m2 of kleiner: 50% hiervan.

• Een bebouwingsgebied groter dan 100 en kleiner dan 300 m2: 50 m2 plus 20% van het deel groter dan 100 m2.

• Een bebouwingsgebied groter dan 300 m2: 90 m2 plus 10% van het deel dat groter is dan 300 m2, met een maximum van 150 m2.

Andere eisen voor de afmetingen zijn:

• De aanbouw mag niet hoger zijn dan 30 cm boven de eerste bouwlaag en nooit hoger dan 5 m.

• Die diepte van de aanbouw mag niet meer dan 4 m zijn.

Waar mag je vergunningvrij uitbouwen?

Je mag niet op elke plek zonder vergunning uitbouwen. Is jouw huis een monumentaal pand? Dan mag je helaas niet zonder vergunning uitbouwen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de oude grachtenpanden of andere huizen met iconische architectuur. Denk bij de plaatsing van jouw aanbouw ook na waarvoor je het wil gebruiken. Een vergunningsvrije aanbouw mag alleen gebruikt worden als garage, serre, woonkamer, (bij)keuken of berging. Als laatste mag jouw aanbouw alleen op het achtererfgebied worden gebouwd en dus niet op het voorerf. Ga voor meer informatie over deze type aanbouwen naar:

Garage aanbouw

Serre aanbouw

Woonkamer uitbouw

Burenrecht

In het burenrecht staan ook verschillende regels waar jij je als buur aan moet houden. Denk hierbij aan de erfgrens: jouw aanbouw mag niet over de erfgrens bouwen. Daarnaast mag je geen ramen plaatsen binnen 2 meter van de erfgrens als dit direct uitkijkt naar jouw buren.

Het bouwbesluit

Als eerste moet je aanbouw voldoen aan het bouwbesluit van 2012. Dit is enigszins ingewikkeld en is dus belangrijk om goed te controleren. Als jij een aanbouw doet ben jij hier namelijk zelf verantwoordelijk voor.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten