|

Aannemer voor een uitbouw? 9 punten waar je op moet letten

De voordelen van een uitbouw aan je woning reiken ver: je hebt uiteindelijk meer beschikbare leefruimte, je woning voelt ruimer aan en daarbij stijgt de waarde van je huis ook enorm.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar de eerste de beste aannemer moet vertrouwen als je een uitbouw wilt laten bouwen. Waar moet je nu op letten bij de zoektocht naar een goede aannemer?

1. De ervaring en certificering van de aannemer

Onderzoek eerst of de aannemer die je op het oog hebt gecertificeerd en/of gediplomeerd is. Deze zaken zullen al voor een groot stuk aangeven of je de professional kunt vertrouwen. Daarbij speelt ook het aantal jaren ervaren dat een aannemer heeft een grote rol bij de betrouwbaarheid zijn van zijn of haar aanpak.

2. Eventuele beoordelingen en reviews

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om online reviews en beoordelingen te vinden over een aannemer of aannemersbedrijf. Doe daar ook effectief onderzoek naar, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan naderhand.

3. Het aanvragen van een offerte

Biedt de aannemer de mogelijkheid om een offerte aan te vragen? Dit is belangrijk, omdat je op die manier weet wat je van de prijs kunt verwachten. Een offerte voorkomt op die manier ongewilde uitgaven en dus heel wat kopzorgen bij de constructie van je uitbouw.

4. Het belang van duidelijke afspraken en communicatie

Het is natuurlijk moeilijk om op voorhand te weten hoe goed het met een aannemer klikt, maar je kan je daar wel al een idee van vormen tijdens een eerste gesprek. Maak duidelijke afspraken met je aannemer en kijk of hij of zij ook open staat voor transparante communicatie. Enkel zo kom je tot een goede verstandhouding.

5. De planning en tijdsduur van de werken

Kwaliteit staat natuurlijk altijd voorop, maar vraag gerust ook naar de verwachte tijdsduur van de werken. Het heeft geen zin om een aannemer in te schakelen die een jaar doet over een uitbouw als je voor een iets hogere prijs een snelle service kunt krijgen bij iemand anders.

6. Wat zeggen de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden van een aannemer of aannemersbedrijf zijn zeker het onderzoeken waard als je niet plots een hogere factuur wilt krijgen en andere onverwachte problemen wilt vermijden. Vaak zijn de voorwaarden in een aparte clausule in het voordeel van de aannemer of het bedrijf zelf. Lees dus ook altijd de kleine lettertjes.

7. Onderzoek de prijsberekening voor een uitbouw

Een aannemer zal je meestal een schatting geven van de prijs voor de constructie van de uitbouw, maar vraag ook gerust meteen naar een precieze prijsberekening. Op basis daarvan kan je dan nog altijd verschillende aannemers vergelijken.

8. Krijg je garantie?

Hoewel je bij een aannemer doorgaans garantie krijgt op eventuele schade aan de uitbouw door werken of andere specifieke invloeden, is het toch belangrijk om de regelgeving hieromtrent te onderzoeken. Dat is meteen een andere goede manier om onverwachte kopzorgen en financiële problemen te voorkomen.

9. Wie is de voorman?

Ten slotte wordt het belang van de voorman bij de constructie van bouwwerken, zoals een uitbouw, vaak onderschat. Zorg dat je weet wie dat is en hoe hij te werk gaat, want uiteindelijk zal de kwaliteit van de werken grotendeels bepaald worden door zijn werkwijze en aanpak.

Bovenstaande tips maken het zoveel gemakkelijker om snel een goed aannemer te vinden voor de constructie van een uitbouw. Het resultaat is een uitbouw die er sneller staat en duurzamer is en jou minder kopzorgen oplevert!

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten