|

Aannemer vs. Prefab aanbouw, wat is het verschil?

Ben je van plan om je huis groter te maken? Vaak kun je met een aanbouw aan de achterkant of aan de zijkant van je huis, al een hoop extra ruimte creëren. De keuze is dan of je een aannemer inhuurt of dat je kiest voor een prefab aanbouw. Lees hier wat de verschillen zijn.

Wat is een aannemer?

Als je de verbouwing laat uitvoeren door een aannemer, dan geef je de verbouwing eigenlijk uit handen aan een deskundige. De aannemer begeleidt het bouwproject vanaf dag een. Dat wil zeggen dat je zelf geen omkijken hebt naar het inschakelen van bijvoorbeeld een metselaar en een elektricien. Bovendien wordt ook de bestelling van alle bouwmaterialen geregeld. Daarnaast houdt de aannemer de technische aspecten van de verbouwing in de gaten. Denk aan een draagmuur die moet blijven staan of de controle op het feit of de bouwtekening wel gevolgd wordt.
Je zou dus kunnen zeggen dat een aannemer vanaf het moment dat de verbouwing begint tot en met het moment dat deze afgerond is, verantwoordelijk is voor de hele uitvoering ervan.

Waar moet je rekening houden bij een aannemer?

De kosten van een verbouwing met een aannemer zijn vrij hoog. Want je maakt gebruik van extra mankracht om je verbouwing te realiseren en dat moet natuurlijk betaald worden. Bovendien kan een verbouwing met een aannemer niet uitgevoerd worden zonder een bouwtekening die door een architect is gemaakt. Ook dat brengt extra kosten met zich mee. De verschillende vakmensen die aan de verbouwing werken, hebben ook ieder hun eigen tarief. Een aanbouw laten plaatsen via een aannemer kan, afhankelijk van de grootte, twee maanden duren.

Wat is prefab?

Een alternatief voor een aanbouw die je via een aannemer laat plaatsen, is een prefab aanbouw. In dit geval laat je de aanbouw niet op locatie (dus aan huis) bouwen maar in de fabriek. De prefab aanbouw wordt voornamelijk bij een bedrijf dat daarin in gespecialiseerd is in een fabriekshal in elkaar gezet. Je krijgt dus een aanbouw die al kant en klaar is en waar alleen nog afrondende werkzaamheden aan moeten gebeuren om het volledig in je woning te laten integreren.

Je hebt bij een prefab aanbouw het hele proces van begin tot eind in eigen hand. Dit scheelt een hoop kosten, maar het vraagt natuurlijk wel een goede planning. Daarnaast is het belangrijk dat je precies weet hoe de aanbouw eruit moet gaan zien, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Waar moet je rekening houden bij prefab?

De fabricage van een prefab aanbouw neemt niet veel tijd in beslag. Je hebt over het algemeen binnen een week de aanbouw staan. Doordat de werkzaamheden in de fabriek plaats vinden, ervaar je zo min mogelijk overlast van de bouwwerkzaamheden. Dat is natuurlijk ideaal! Nadat de aanbouw gefabriceerd is in de fabriek, wordt deze door middel van een dieplader naar de locatie vervoerd. Aldaar wordt de aanbouw met een grote kaan op de juiste plek gezet. Voordat dit gebeurd zijn er nog een aantal werkzaamheden die verricht moeten worden op locatie. Totaal duurt dit vaak niet langer dan 7 dagen.

Wil je een ontwerp met schuine hoeken of zonder zijgevel? Dit is waarschijnlijk niet mogelijk bij een prefab aanbouw. Het is belangrijk dat de aanbouw alwaar als een doos vervoerd wordt om op die manier gehesen te kunnen worden door de telekraan.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten