|

Erker of uitbouw: Wat is het verschil?

Een erker is een kleine uitbreiding van de gevel waarmee je vooral licht en ruimte creëert, terwijl een uitbouw een structurele uitbreiding is voor meer woonoppervlak. De keuze voor een erker aanbouwen of een uitbouw neerzetten hangt af van veel factoren. Denk aan de beschikbare grond rondom het huis, je woonwensen en je budget. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen een erker en uitbouw. Ook geven we tips waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om je woning uit te bouwen, zoals vergunningen.

Wat is een erker?

Een erker is een kleine uitbouw van je woning met veel glas. Het heeft de vorm van een rechthoek, halve cirkel of een trapezium. Een erker maakt de gevel van buiten mooier en zorgt binnen voor extra licht en ruimte. Vaak wordt een erker aan de voorkant van de woning geplaatst. Hier heb je wel een vergunning van de gemeente voor nodig. Ook kun je een erker laten aanbouwen aan de achterkant. Dit is dan een vergunningsvrije erker.

Een standaard erker is 3 x 1 meter groot. Een grote erker uitbouw zal maximaal zo’n 5 x 1,5 meter zijn. Dit betekent dat een erker nooit groot genoeg is om een aparte ruimte te vormen. Wel heeft de kleine aanbouw als voordeel dat een erker ook op andere verdiepingen gebouwd kan worden. (Hoewel een nieuwe erker meestal op de begane grond aan de gevel gebouwd wordt.) De erker steekt verder altijd uit de gevel van het normale pand. Het kan namelijk niet de volledige kant van een huis of pand beslaan.

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw is een structurele uitbreiding van een bestaand pand voor extra ruimte. Je hebt er rechtstreeks toegang toe vanuit de woning. Vaak is een uitbouw een verlenging van een bestaande ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw van de woonkamer. Een uitbouw kan ook een nieuwe ruimte creëren die wordt toegevoegd aan de woning, zoals een bijkeuken, berging of slaapkamer.

Een uitbouw wordt meestal aan de achterkant of zijkant van het huis geplaatst. Vaak wordt gekozen voor dezelfde stijl qua gevel en uitstraling, zodat de uitbouw als een natuurlijke verlenging van het pand wordt gezien. Er zijn echter veel mogelijkheden voor een uitbouw.

Buitendijk 2 klein formaat 1

Verschil tussen een erker en uitbouw

Een erker en uitbouw verschillen in functionaliteit, kosten en het bouwproces. Een erker heeft met name esthetische waarde en kan je woning een facelift geven. De extra lichtinval die een erker geeft, wordt door huiseigenaren als erg prettig ervaren. Qua leefruimte ga je er alleen niet echt op vooruit. Een uitbouw focust zich juíst op woonruimte. Het voegt zo meer waarde toe aan je woning en kan je huis levensloopbestendiger maken.

Enkele verschillen tussen een erker en uitbouw zijn:

  • Een standaard erker aanbouwen kost minder tijd dan een uitbouw (hoewel met De Prefabriek beiden binnen 5 dagen worden geplaatst)
  • Een erker is vooral esthetisch, terwijl een uitbouw functioneel is
  • Een erker aanbouwen is goedkoper dan een uitbouw
  • Een uitbouw kan je huis levensloopbestendig(er) maken
  • Een uitbouw voegt meer waarde toe aan je huis dan een erker

Heb je een vergunning nodig voor een erker?

In veel gevallen heb je een vergunning nodig voor een erker, maar er zijn ook situaties waarin vergunningsvrij bouwen is toegestaan. Lees ook ons artikel over hoeveel m2 je zonder vergunning mag bouwen. Een vergunning aanvragen doe je bij de gemeente. Hiervoor zijn vaak bouwtekeningen, constructieberekeningen en bouwbesluitberekeningen nodig. De precieze eisen en uitzonderingen voor een vergunning kunnen per gemeente verschillen. Raadpleeg daarom altijd je eigen gemeente of een bouwvergunning nodig is in jouw situatie.

Je hebt mogelijk een vergunning nodig voor een erker als:

  • Je een erker aanbouwen wilt aan de voorkant van de woning
  • Je erker buiten het bouwvlak van de woning valt
  • Je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, of in een monumentaal pand

Je hebt meestal geen vergunning nodig voor een erker als:

  • Je een erker aanbouwen wilt aan de zij- of achterkant van de woning
  • Je erker geen aanpassingen vereist aan de dragende constructie van de woning
  • Je erker binnen het bestemmingsplan past en je erker past bij de rest van de woning

Wat zijn de kosten van een erker aanbouwen?

De kosten van een erker aanbouwen zijn afhankelijk van het formaat, het materiaal en de afwerking. In de regel liggen de kosten voor een gemiddelde erker in 2025 op een bedrag van €6.500 – 10.000 of hoger. De kosten kunnen echter flink variëren in de praktijk. De offerte van een standaard aannemer laat vaak veel ruimte over voor overschrijdingen. Een erker laten aanbouwen pakt bovendien meestal flink duurder uit wanneer je naar een oplossing op maat zoekt.

Het voordeel van een prefab erker bij De Prefabriek is de transparantie over de kosten. Door onze configurator heb je ook direct inzicht én inspraak over de kleinste details van jouw prefab erker. Van gevelbekleding tot raampartijen en de afwerking van het dak. Jij bepaalt hoe je erker gebouwd moet worden en ziet meteen hoeveel dit zal kosten. Duik onze configurator in en begin nu met het ontwerpen van jouw aanbouw.

In 5 dagen een erker met De Prefabriek

Bij De Prefabriek maken we het aanbouwen van een erker zo makkelijk mogelijk. Door ons unieke bouw- en installatieproces kunnen wij in slechts 5 dagen jouw erker op maat plaatsen. Nadat je bepaald hebt hoe je erker eruit moet zien, bouwen we je erker in onze werkplaats. Van tevoren meten we alles op. Vervolgens brengen we jouw complete erker naar je woning en bouwen we hem aan je woning in 5 dagen tijd. Meer weten? Bel ons op 020-331 7470, stuur een berichtje via het contactformulier of bekijk zelf hoe wij werken in onze showroom.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten
Ontwerp je aanbouw