|

Erker of Uitbouw? Wat is het verschil?

Kies je ervoor om een extra gebouw of uitbreiding aan je woning te bouwen? Dan is het in de eerste plaats van belang dat je precies weet welk type aanbouw je wilt. Er zijn verschillende mogelijkheden, waaronder een erker en een uitbouw. Wil je meer te weten komen over beide? Dan kan het onderstaande overzicht je zeker op weg helpen!

Het belangrijkste verschil tussen een erker en een uitbouw

Voor we wat dieper ingaan op beide opties, is het misschien belangrijk om te weten wat het belangrijkste verschil is tussen een erker en een uitbouw. Eigenlijk heeft dit vooral te maken met de grootte van beide constructies. Vaak is een erker een kleinere versie van een grotere uitbouw. Bij en uitbouw gaat het dan ook vaak om een groter oppervlakte.

Wat is een erker?

Een erker is een ruimte die qua plattegrond vaak de vorm heeft van een trapezium, een halve cirkel of een rechthoek en vooral fungeert als uitbreiding van de leefruimte in een woning. Het gaat om een constructie die buiten de normale gevel van het pand uitsteekt en verbonden is met het vertrek waar het een uitbreiding van vormt.

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw is een constructie die gebouwd wordt aan een bestaand pand. Het gaat om een bouwwerk vanwaar men rechtstreeks toegang heeft tot de woning zelf. Vaak wordt een uitbouw beschouwd als een verlenging van de woonruimte op zich.

Buitendijk 2 klein formaat 1

Is er een verschil in kosten tussen een uitbouw of een erker?

Het verschil tussen een erker en een uitbouw werd daarnet al even aangehaald maar de meeste mensen zijn vooral geïnteresseerd in het verschil qua kostprijs. In de meeste gevallen is voor een erker aan de voorkant van de woning een vergunning nodig. Dit heeft te maken met het straatbeeld. Aan de achterzijde van een woning is het in de meeste gevallen wel vergunningsvrij.

In beide gevallen werkt men altijd met een vaste prijs per vierkante meter. Het contrast tussen de prijs voor een erker en die voor een uitbouw wordt echter duidelijk wanneer je beseft dat een erker doorgaans kleiner gebouwd kan worden.

Het is eigenlijk vooral belangrijk om op zoek te gaan naar een oplossing waar je je écht goed bij voelt. Met andere woorden, het is een kwestie van smaak. Een erker is een stijlvolle uitbreiding van de woning, terwijl een uitbouw dan natuurlijk wat meer leefruimte oplevert. Dat gezegd zijnde, is de prijs van beide constructies nog altijd afhankelijk van een aantal factoren:

– De kwaliteit van de isolatie 

– De afwerking

– De gebruikte materialen

– De fundering

– De omvang van de bouwwerken

Meer leefruimte en wooncomfort met een uitbouw

Beide opties bieden heel wat interessante voordelen, dat is zeker. Bovenstaand overzicht heeft je vast een beter beeld gegeven van alle voor- en nadelen van een uitbouw en een erker. Wil jij simpelweg meer ruimte in je woning? Kies dan voor een uitbouw. Wij hebben ruimschoots ervaring als het gaat om het prefab plaatsen van een uitbouw. Benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn? Bekijk een van onze vele aanbouw projecten die wij al geplaatst hebben. Daar kun je voldoende inspiratie vinden om jouw ideale uitbouw voor jouw woning te bedenken.  Ook bieden wij de mogelijkheid om zelf je uitbouw te ontwerpen met behulp van onze configurator! Heb je meer vragen over het plaatsen van een uitbouw? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag aan meer leefruimte en wooncomfort. 

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten