Aannemer versus prefab
Wil jij een aanbouw plaatsen en twijfel je of je dat moet laten doen door een aannemer of via een prefab leverancier? In dit blog belichten we de verschillen tussen beide opties en vertellen we je waar je rekening mee moet houden. Met de voor- en nadelen duidelijk op een rij maak jij eenvoudig een keuze tussen een aannemer en prefab bouw.

Wat is een aannemer?
Een aannemer is degene die de leiding heeft in de bouw. De aannemer regelt bijvoorbeeld dat alle bouwmaterialen er op tijd zijn, houdt de technische aspecten in de gaten en schakelt met onderaannemers, zoals metselaars, elektriciens en loodgieters. Kortom: een aannemer neemt de hele coördinatie van bouwactiviteiten van begin tot eind voor zijn rekening en ontzorgt je dus zoveel mogelijk in het bouwproces.
Waar moet je rekening mee houden bij bouw door een aannemer?
Een aannemer werkt vaak voor een bouwbedrijf of als zzp’er en zul je moeten betalen voor zijn werk. Goed om je daarbij te realiseren is dat mankracht in de bouw tegenwoordig vrij duur is. Bovendien kan een verbouwing met een aannemer niet uitgevoerd worden zonder een bouwtekening van een architect. Ook dat brengt kosten met zich mee. Verder is er een relatief lange doorlooptijd voor de bouw. Afhankelijk van de grootte kan een aanbouw via een aannemer wel 2 maanden duren.
Wat is prefab bouw?
Prefab staat voor ‘geprefabriceerd’. Bij prefab bouw laat je de aanbouw dus niet op locatie bouwen, maar in de fabriek. De aanbouw wordt al in de productiehal in elkaar gezet en vervolgens als een kant-en-klaar element geplaatst tegen jouw woning. Er zijn alleen enkele voorbereidende en afrondende werkzaamheden nodig om de bouw volledig in je bestaande woning te laten integreren. Dit kan vaak al binnen een week.
Waar moet je rekening mee houden bij prefab bouw?
Doordat prefab bouw in de fabriek wordt gemaakt, is het lastiger om tijdens of na de bouw nog aanpassingen te doen. De aanbouw wordt als een kant-en-klaar element geleverd. Daarnaast heb je in het ontwerp veelal te maken met standaardopties. Schuine hoeken zijn waarschijnlijk niet mogelijk bij een prefab aanbouw, omdat het als een ‘doos’ vervoerd moet kunnen worden. Ook is het lastiger om een aanbouw boven op een bestaande verdieping te plaatsen.

Duurzame prefab aanbouw
Prefab is over het algemeen duurzamer dan traditionele bouw. Bij prefab wordt voornamelijk met hout gebouwd, en bomen slaan tijdens hun leven veel CO2 op. Wanneer dit hout wordt gebruikt in een bouwwerk, fungeert het als CO2-opslag. De duurzame voordelen van prefab zijn niet alleen te vinden in de productie, maar ook in de logistiek. Bij prefab bouwen wordt bijna 40% bespaard op transportbewegingen naar de bouwplaats. Bij traditionele bouw moeten alle materialen constant worden vervoerd, terwijl dit bij prefab niet nodig is. In de Prefabriek wordt het bouwwerk namelijk volledig voorbereid en vervolgens naar de bouwplaats gebracht.
Prefab aanbouw volgens eigen ontwerp binnen 5 dagen
Bij de Prefabriek kunnen wij al een aanbouw leveren binnen 5 dagen. Benieuwd hoe we te werk gaan? Kom eens langs in een van onze showrooms in Amsterdam en Elshout (regio Den Bosch). Daar kun je alle materialen, designs en opties in het echt komen bekijken. Onze experts staan hier bovendien voor je klaar om met je mee te denken en direct inzicht te geven in de mogelijkheden en bijbehorende kosten. Plan je bezoek direct in via het online contactformulier.