|

­­Is het uitbouwen van een woning een investering waard?

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun woning uit te bouwen. Dit doen ze vaak om de waarde van hun woning te verhogen en deze vervolgens te verkopen. Daarnaast kan het ook zijn dat er van de verkoop van de woning geen sprake is. Sommige huiseigenaren zijn op zoek naar meer woonruimte, omdat er een gezinsuitbreiding gepland staat of wanneer de eigenaar van plan is om een kantoor aan huis te beginnen. Maar, is de uitbouw van een woning de investering wel waard?

Scherm­afbeelding 2023 02 14 om 15.24.05

Wat kost een uitbouw?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een aanbouw en een uitbouw. Bij een aanbouw is er sprake van het bouwen van een extra gebouw aan een bestaand gebouw. Je kunt hierbij denken aan een schuur of aan een andere ruimte die wordt gescheiden door een deur. Bij een uitbouw gaat het om het groter maken van bestaande ruimtes, zoals het bouwen van een serre of het groter maken van een keuken. Bij een uitbouw wordt de buitenmuur ook verplaatst om de bestaande ruimte groter te maken. De kosten die je voor zo’n uitbouw moet betalen, verschillen en zijn afhankelijk van je wensen. Zo moet je rekening houden met de materialen die er moeten worden gebruikt en met de grootte van de uitbouw. Het is niet even snel in te schatten hoeveel kosten je zou moeten betalen voor de uitbouw. Het is altijd wel aan te raden om rekening te houden met alle factoren die meespelen (de grootte, de materialen en de wensen) en op basis hiervan verschillende offertes op te vragen. 

Hoe bereken je of het de investering waard is?

En dan is natuurlijk de grote vraag hoeveel rendement je kunt behalen met het uitbouwen van je woning en of het de investering wel waard is. Het is zeker de investering waard. Doordat je de woning uitbouwt en dus groter maakt, stijgt automatisch ook de waarde van je woning. Je kunt de nieuwe waarde berekenen per vierkante meter. Om een goede berekening te kunnen maken, is het belangrijk dat je inzichtelijk hebt welke kosten je hebt gemaakt voor de uitbouw en wat je ervoor terugkrijgt wanneer je de woning besluit te verkopen. Mocht je de woning niet willen verkopen, dan zijn er ook andere manieren om er rendement mee te verdienen. Zo bespaar je bijvoorbeeld op dure verhuiskosten. Je blijft namelijk in een grotere, mooiere en leefbare woning wonen. Daarnaast heb je een unieke woning die zeker op zal vallen in de wijk.

Met welke andere factoren moet je rekening houden?

Je dient er rekening mee te houden dat het vergroten van je woning automatisch betekent dat je tuin kleiner wordt. Als dit niet iets is wat je wilt, dan kun je er ook voor kiezen om in de hoogte te bouwen. Een zolder of kelder  kun je bijvoorbeeld ook aanbouwen.

Wat is het grootste risico van het uitbouwen?

Het grootste risico van het uitbouwen is dat je niet altijd toestemming hebt om uit te bouwen. Het kan zijn dat je een vergunning aan moet vragen om uit te bouwen. Dit geldt vooral wanneer je de uitbouw wilt gebruiken als hoofdgebouw. Houd hier goed rekening mee.

Het uitbouwen van de woning brengt aardig wat voordelen met zich mee. Het is zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen en zo de waarde van je woning te verhogen.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten