|

Verbouwen? Hoe houd je rechtmatig rekening met je buren.


Verbouwen kan spannend zijn. Het eindresultaat kan verbluffend mooi zijn. Je kijkt uit naar je verbouwing. Dan ineens gaan de buren klagen. Ze vinden het maar niets. Wat doe je en hoe voorkom je onenigheid met de buren tijdens een verbouwing? Dat lees je hier allemaal.


Op een goede manier rekening met je buren houden

Een verbouwing kan aardig wat rommel en lawaai veroorzaken. De buren zullen dit dus zeker merken. Daarom is het belangrijk om je buren goed op de hoogte te stellen. Ten eerste moet je toestemming krijgen om te verbouwen. Dit doe je door een vergunning aan te vragen. Maar het kan gebeuren dat de buren wel in bezwaar gaan. Het is dan handig om goed te overleggen. De buren zullen bovendien slechts tijdelijk met overlast te maken krijgen. Het is verstandig om de werkzaamheden en de planning aan je buren voor te leggen. Geef ook eventuele tijden door, waarop het extra lawaaierig kan zijn. Goede communicatie scheelt meestal een hoop. Bovendien kun je dan ook eerder op begrip vanuit de buren rekenen. Het is tenslotte fijn om je buren bij de verbouwing te betrekken. Ze kunnen dan met enthousiasme naar het resultaat uitkijken. Nodig ze bijvoorbeeld voor een bakje koffie uit, als de verbouwing klaar is.

Informeer de buren over de verbouwing en communiceer goed

Een verbouwing loopt via een planning. De aannemer kan jullie over de gang van zaken informeren. Vertel je buren dat je gaat verbouwen en op welke dagen er gewerkt wordt. Op deze manier zijn de buren voorbereid op overlast en zijn ze eerder geneigd om hier rekening mee te houden. Dit voorkomt onverwachte irritaties. Bespreek ook de voortgang van de verbouwing met je buren. Uiteraard is het niet verplicht om dit te doen, maar het is wel verstandig!

Aansprakelijkheid en vergunningen tijdens de verbouwing

De buren kunnen de aannemer aansprakelijk stellen. Er is namelijk altijd kans op schade aan de woning van de buren, als de woning naast hun verbouwd wordt. Daarom kunnen ze een bouwexploit ondertekenen. Dit is een document waarop vaststaat dat de aannemer aansprakelijk voor eventuele schade aan derden is. Bij een verhoogd risico op schade aan de woning van de buren, zal de aannemer het document ondertekenen. Door middel van een nulmeting, zal hij dit risico inschatten. Is er daadwerkelijk een risico? Dan ondertekenen de buren het document ook. Eventuele schade moet wel fysiek bewezen kunnen worden. Pas dan kan de aannemer een vergoeding aan de buren uitkeren. 

Voor de meeste verbouwingen moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Pas dan mag je gaan verbouwen. De gemeente moet dus officieel toestemming geven.

Laat de buren het resultaat van je verbouwing zien

Door goed contact met de buren te onderhouden, heb je minder kans op conflicten tijdens de verbouwing. Je kunt de buren uitnodigen om het eindresultaat te vieren. Laat de buren je vernieuwde woning zien en nodig ze uit voor een etentje of een BBQ bij je thuis. Door positief met de buren om te gaan, zullen ze er sneller begrip voor op kunnen brengen. 

Het is dus verstandig om met deze punten rekening te houden. Ook kunnen je buren gehoorbescherming toepassen. Op deze manier hebben ze een stuk minder last van het lawaai. Communicatie is dus de sleut­el naar acceptatie.


Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten
Ontwerp je aanbouw