|

Groter wonen? Meer ruimte? Dit zijn uw opties!

Voldoende leefruimte ter beschikking hebben is van essentieel belang voor een goed wooncomfort. Kleine woningen bieden immers minder mogelijkheden qua inrichting en afwerking.

Ben je op zoek naar manieren om je leefruimte te vergroten? Dan heb je geluk: er bestaan heel wat verschillende manieren waarop je je huidige woning kunt uitbreiden, waardoor je een extra ruimte krijgt. Welke methodes bestaan er nu zoal en wat houden ze in? Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Aanbouw plaatsen

Ten eerste is het mogelijk om een aanbouw aan je woning te plaatsen. Als we het hebben over een aanbouw, dan bedoelen we dat er een extra stuk aan de bestaande woning wordt toegevoegd. De bewoonbare oppervlakte van die woning wordt hierdoor dus ook groter en kan dus extra ruimte bieden voor meer leefruimte en wooncomfort. Een aanbouw plaatsen kan ook het uitbreiden van een bestaande ruimte betekenen. Hierbij wordt de interne structuur van een ruimte aangepast, bijvoorbeeld bij een keuken of woonkamer.

Optisch vergroten met spiegels

Een andere manier om je woning ruimer te laten aanvoelen is door meer spiegels in je interieur te verwerken. Hierdoor lijkt je woonkamer, entreehal of slaapkamer meteen een stuk groter.

Deze aanpak is natuurlijk vooral interessant als je een ruimer gevoel wilt creëren in huis en heeft natuurlijk geen effect op de daadwerkelijk beschikbare oppervlakte in je woning. Het gebruik maken van spiegels is een slimme manier om je woning optisch te verruimen.

Scherm­afbeelding 2023 02 14 om 15.28.04

Een erker

Vervolgens is er ook de erker, een uitbreiding van een woning die veel gelijkenissen vertoont met een uitbouw. Het grote verschil tussen die twee is dat een erker doorgaans een stuk kleiner is. Een erker levert minder ruimte op dan een aanbouw en is daardoor minder aantrekkelijk dan een aanbouw als het gaat om groter wonen en het creëren van extra leefruimte. Wil je groter wonen? Kies dan voor een uitbouw.

Minder spullen

Aan de andere kant bestaan er ook manieren om je bestaande woning wat ruimer te maken en een daarvan is ongetwijfeld oude of overbodige spullen weghalen. Vaak voelt een ruimte of woning als geheel krap aan omdat er heel wat spullen in staan die eigenlijk niet essentieel zijn.

Misschien heb je wel heel wat decoratie in je woonkamer staan, die je ook een plaats kunt geven in een andere ruimte? Meubelstukken als kleine bijzettafeltjes en andere zaken kunnen je woning al snel krapper doen lijken. Deze wegnemen is dan ook geen slecht idee als je wat meer ruimte nodig hebt.

Verhuizen

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar je kan ook verhuizen als je behoefte hebt aan extra woon- en leefruimte. Verhuizen is van alle methodes natuurlijk de meest kostelijke, zeker als je op zoek bent naar een woning die een stuk meer beschikbare oppervlakte biedt dan je huidige.

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten