|

Meer licht in huis? 8 tips voor meer licht in je woning.

Er is weinig zo opbeurend als een kamer binnenlopen waarin je het licht bijna kunt voelen: de zon straalt door de ramen naar binnen en alles om je heen ademt rust en ruimte. Niet ieder huis is echter zo ingericht dat het van nature de ideale lichtinval heeft. Wel zijn er een aantal tips om elke ruimte lichter te doen aanvoelen! We zetten ze voor je op een rijtje.

Tip 1: Lichte kleuren

Lichte kleuren op de muren en het plafond kunnen helpen om het gevoel van licht in huis te verhogen en het interieur ruimtelijker te laten lijken. Dit komt omdat lichte kleuren het licht beter weerkaatsen dan donkere kleuren. Als je huis aan de donkere kant is, kan het behangen van de muren met een lichte kleur of het aanbrengen van een lichte verf op het plafond helpen om het huis luchtiger en lichter te maken. Houd er wel rekening mee dat het kiezen van te lichte kleuren, zoals wit, soms ook kan leiden tot een harde of kille sfeer in huis. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een warme of zachte kleur die het licht goed weerkaatst.

Tip 2: Spiegels

Spiegels kunnen zorgen voor meer licht in huis door het licht dat al aanwezig is in de ruimte te reflecteren. Als je bijvoorbeeld een spiegel op een plek hangt waar het licht van een raam naar binnen valt, zal de spiegel het licht reflecteren en de ruimte verlichten. Dit kan vooral handig zijn in kleinere ruimtes of in ruimtes die niet over veel ramen beschikken.

Je kunt ook spiegels gebruiken om het licht van lampen of andere lichtbronnen te reflecteren. Als je bijvoorbeeld een spiegel op een plek hangt waar het licht van een lamp naar beneden valt, zal de spiegel het licht reflecteren en de ruimte verlichten. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat spiegels het beste werken als ze op een plek hangen waar ze het licht kunnen reflecteren. Als je een spiegel op een donkere plek hangt, zal hij niet veel licht toevoegen aan de ruimte.

Tip 3: Een lichtkoepel of lichtstraat

Een lichtkoepel of lichtstraat is een soort raam dat aan het plafond of het dak van een gebouw is bevestigd. Het is ontworpen om licht van buiten naar binnen te laten komen en kan daarom een effectief middel zijn om meer licht in huis te brengen.

Lichtkoepels en lichtstraten zijn vaak gemaakt van helder glas of plastic en zijn ontworpen om zoveel mogelijk licht door te laten. Ze zijn ook vaak geplaatst op een hoogte waar ze het maximale aantal uren licht kunnen opvangen, wat betekent dat ze het grootste deel van de daglicht naar binnen laten.

Tip 4: Lichtblokkades weghalen

Je ziet aan de vorige stappen al dat we steeds bezig zijn om meer licht toe te voegen door licht te reflecteren met kleuren, spiegelende oppervlakken of zelfs door een lichtkoepel of lichtstraat toe te voegen. Je kunt ook naar de andere kant van die medaille kijken en onderzoeken welke lichtblokkades je weg kunt halen. Denk dan aan zware gordijnen of luiken, maar ook aan die weelderige struik die misschien wel voor jouw raam haar schaduw werpt.

Grote objecten die midden in een kamer staan kunnen er natuurlijk ook voor zorgen dat licht in een gedeelte van je kamer geblokkeerd wordt. Let hierop bij het maken van een nieuwe indeling!

Tip 5: Ontspullen

Waarom lijken al die minimalistische huizen toch altijd zo lekker licht? Omdat er weinig spullen in staan natuurlijk! Vaak zal een volle ruimte kleiner en donkerder ogen dan een opgeruimde, legere ruimte. Koop een aantal dichte opruimbakken in lichte kleuren en zorg ervoor dat oppervlakten in je kamer zo veel mogelijk leeg zijn. Zo voelt je huis een stuk lichter aan!

Tip 6: Gebruik van lampen

Het klinkt misschien wat al te voordehandliggend, maar lampen zorgen voor meer licht in je huis. Een goed verlichtingsplan voor je huis kan helpen om een comfortabele en sfeervolle omgeving te creëren, kan het energieverbruik verminderen, het kan de veiligheid verhogen en kan helpen om meer licht in een ruimte te brengen, zonder dat het hard of ongezellig oogt.

Tip 7: Openslaande deuren

Openslaande deuren kunnen meer licht in een kamer brengen door het licht van buiten naar binnen te laten komen. Als je openslaande deuren hebt die uitkijken op een zonnig gebied, zullen ze het licht van de zon naar binnen laten en de kamer verlichten. Dit kan vooral handig zijn als de kamer over weinig ramen beschikt of als de ramen op een donkere plek zitten. Zet je openslaande deuren dus lekker open zodra het weer het toelaat en verwelkom het licht in je huis!

Tip 8: Ruimte in kamers

Zoals we al eerder zeiden oogt een kamer met veel spullen voller dan een kamer die minimalistischer is ingericht. Wanneer lichtinval een belangrijk element in je ontwerp is, is het dus slim om daar ook in de keuze van je spullen rekening mee te houden: zorg voor slanke meubelstukken en zet niet alles vol. Wil je toch een salontafel, maar niet verliezen aan ruimtelijkheid, kijk dan eens naar een glazen exemplaar!

Terug naar overzicht

Ontwerp nu jouw aanbouw in onze configurator

  • Snel en makkelijk jouw uitbouw ontwerpen
  • Speel met alle mogelijkheden
  • Direct inzicht in de kosten